Tentoonstelling
Thee in Beeld

Theefabriek in India waar de theeblaadjes te drogen liggen (foto: Marion van den Broek)
“Thee in Beeld” is een foto-expositie die een breed overzicht geeft van de wereld van thee. Het laat de hele reis van thee zien. Het begint bij schitterende theeplantages in de bergen, waar een tractor de theebladeren vervoert naar de fabriekshal. Daar zien we thee die te drogen ligt, terwijl de ramen openstaan om voor de nodige tocht te zorgen.
We zien theeblaadjes die zich ontvouwen in een Chinese kom met heet water totdat de thee op smaak is. Thee, die terwijl hij afkoelt, haarscherp een boom weerspiegelt. Thee die wacht in een pot om uitgegoten te worden.
“Thee in Beeld” gaat niet alleen over thee zelf, maar ook om de relatie tussen mens en thee. De expositie laat de bijna onzichtbare medewerkers op de enorme plantage zien, de vroege dame die in een Belgische herberg in alle rust van haar muntthee en krantje geniet, de man die een breekbaar en sierlijk glaasje hete thee zo stevig omklemt dat zijn duim wit wordt.
De expositie laat ons nadenken over de betekenis die thee geeft aan het leven van de mens, economisch, filosofisch, emotioneel. De bevroren witte roos op een kopje thee die persoonlijke rouw uitdrukt beroert de kijker. Je kunt je afvragen welke emotie een gebruikt theezakje oproept bij de fotograaf. Je ziet hoe theepotten intimiteit kunnen verbeelden en hoe thee verwachtingen schept vlak voor een feestje.
De 16 foto’s voor deze expositie zijn geselecteerd uit inzendingen voor een fotowedstrijd die het WereldTheeMuseum voor deze tentoonstelling heeft georganiseerd. De foto’s worden aangevuld met objecten die verschillende theeculturen dichterbij brengen, zoals opstellingen voor Chinese en Japanse theeceremonies. Een echte theeplant is te zien, als ook verschillende soorten losse, droge thee.
De tentoonstelling is te zien in Café Abel, Steenstraat 1B in Leiden en is gratis toegankelijk.
Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met financiële steun via Voordekunst.nl en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland en in samenwerking met het Volkenkunde Museum.