Projecten

De Weg van Thee

Over thee en filosofie

In prehistorisch China zou thee ontdekt zijn door wijzen die diep in de bossen woonden. In Zuid-China groeien nog steeds meters hoge theebomen in de oerwouden. De wijzen ontdekten de helende kracht van thee. Later ontwikkelden monniken een heel rustige ceremoniële wijze van thee bereiden. Thee was belangrijk omdat het de monniken wakker hield tijdens hun urenlange meditaties.

Deze traditie werd overgenomen door Japanse kloosters. Later ontwikkelde zich daaruit de nu meer bekende Japanse theeceremonie. Achter de Japanse theeceremonie schuilt een zogeheten “weg van thee”. Een levenswijze waarbij de mens zijn bewustzijn dagelijks ontwikkelt.

In dit project belichten we de weg van thee in Japan en China. Hoe kan de weg van thee de 21e eeuwse westerse mense inspireren?

Thee in Leiden

Echo (herinnering aan theekoepels, Leiden) (kunstenaar Annelies Dijkman, foto: Sietske Hoekstra)

Leiden is de beoogde vestigingsstad van het WereldTheeMuseum. Daarom willen we de ontwikkeling van theehandel en theecultuur in Leiden onderzoeken. Dit doen we in samenwerking met Erfgoed Leiden.

Samen brengen we in beeld welke theewinkels, theekoepels en theetuinen in Leiden bestonden en nog bestaan.

Thee, Oorlog en Vrede

Over de Boston Tea Party en de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog. Over de opiumoorlogen en de huidige geopolitieke gevolgen daarvan. Over de samurai en de ontwikkeling van Japanse theeceremonie. En over de gevolgen van de huidige Oekraïneoorlog voor de thee-industrie.

Thee wordt vaak in verband gebracht met rust, harmonie en vrede. Maar thee heeft ook tot veel strijd geleid.

De samurai brachten strijd en vrede bij elkaar door middel van thee. Inspiratie voor onze huidige roerige tijden?

Thee in Beeld

Theedrinken op een theeplantage (foto: Mirjam Hensgens, 3e prijs)

Het project “Thee in Beeld” is het eerste project van het WereldTheeMuseum. Dit project begon met een fotowedstrijd in 2022, die resulteerde in een nog lopende tentoonstelling bij Café Abel in Leiden. Rondom de tentoonstelling bieden we maandelijkse theeproeverijen aan in Café Abel.

Het project is gefinancierd door de opbrengst van een crowdfundingsactie op het platform Voordekunst, met een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.