Thee, handel en politiek

Lezing

Over thee in vredes- en oorlogstijd, over vernietiging en troost, over schaarste en overconsumptie. En over de wijze samuraistrijders, die gevecht en vrede overstegen door middel van theeceremonies.

Thee is al duizenden jaren bekend in China en heeft zich daar ontwikkeld als een drank voor de gezelligheid, om in harmonie te komen met elkaar en zichzelf, en zelfs als medicijn. Toen thee in de 17e eeuw in Europa bekend raakte, werd het hier binnen enkele jaren ook heel populair. 

Vernietiging van Chinese jonken tijdens de opiumoorlog (die in wezen om thee draaide (E. Duncan 1843)

Theedrinken brengt mensen tegenwoordig in bijna de hele wereld tot elkaar, bevordert de gezelligheid en smeert het zakendoen in veel landen in de wereld. “Theedrinken” is een gevleugelde uitdrukking geworden in de Nederlandse politiek. Dat maakt de thee tot een zeer gewilde drank. Zó populair werd thee, dat het een enorm gewild handelsproduct werd. De VOC is er groot door geworden en er zijn oorlogen om thee gevoerd die de wereld voorgoed veranderd hebben. Ironisch genoeg wordt thee het snelst schaars tijdens handelsconflicten. Juist als de mens de troostende drank zo hard nodig heeft.